WITAMY NA STRONIE NASZEJ SZKOŁY *** UWAGA ! *** STRONA W TRAKCIE EDYCJI *** Informacja na temat zebrań w zakładkach - INFORMACJE DLA RODZICÓW - oraz - ORGANIZACJA PRACY - *** Bieżące INFORMACJE dla RODZICÓW zamieszczamy w zakładce lewego menu *** W zakładce lewego menu zamieściliśmy załącznik z WYKAZEM PODRĘCZNIKÓW na rok szkolny 2016/2017 ***

Aktualności

17 października 2017 17:19 | Aktualności

3h na UWM

 

 

 

 

 

2 października uczestniczyliśmy w ciekawych warsztatach na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim . Zgłębialiśmy odpowiedź na pytanie: Ile biotechnologii jest w serze? Dowiedzieliśmy się wiele na temat bakterii, szczególnie tych pożytecznych dla zdrowia człowieka. Wiemy, jakie jogurty wybierać, aby wzmocnić naszą odporność. Najciekawszym punktem programu była jednak produkcja twarogu.


wyklad2.jpg


wyklad4.jpg


Prześledziliśmy krok po kroku drogę jaką musi pokonać mleko by stać się twarogiem.
Na koniec degustacja wyrobu własnej produkcji sprawiła nam ogromną frajdę.


wyklad12.jpg  wyklad6.jpg


Ta wycieczka pozostanie na długo w naszej pamięci – a niektórzy może kiedyś
założą fartuchy laboranta i sami będą zgłębiać tajniki bakterii
- już jako studenci uniwersytetu.


wyklad_1.jpg


wyklad11.jpg  wyklad_8.jpg


wyklad3.jpg

 

Foto/ info: U. Milan

Przeczytano: 112 razy. Wydrukuj|Poleć znajomemu|Do góry

Zdjęcia: