17 października 2017 17:19 | Aktualności
2 października uczestniczyliśmy w ciekawych warsztatach na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim . Zgłębialiśmy odpowiedź na pytanie: Ile biotechnologii jest w serze? Dowiedzieliśmy się wiele na temat bakterii, szczególnie tych pożytecznych dla zdrowia człowieka. Wiemy, jakie jogurty wybierać, aby wzmocnić naszą odporność. Najciekawszym punktem programu była jednak produkcja twarogu.
Prześledziliśmy krok po kroku drogę jaką musi pokonać mleko by stać się twarogiem.
Na koniec degustacja wyrobu własnej produkcji sprawiła nam ogromną frajdę.
Ta wycieczka pozostanie na długo w naszej pamięci – a niektórzy może kiedyś
założą fartuchy laboranta i sami będą zgłębiać tajniki bakterii
- już jako studenci uniwersytetu.
Foto/ info: U. Milan
Przeczytano: 232 razy. Wydrukuj|Poleć znajomemu|Do góry